Saját ingatlan vagy bérlemény?

Az emberek egy része az első lakásuk megvásárlása előtt hosszú vagy rövid távon albérletben él.

Anyagi korlátok miatt sokszor nem tudnak saját ingatlant vásárolni, azonban ha valaki rendelkezik némi megtakarítással, akkor ezen a ponton segíthet átlendülni a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, mely növelheti az önerőt a hitelfelvételkor. Azt, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni, és mikor kiadó lakást bérelni, számos tényező befolyásolja.

A legfontosabb szempontok az aktuális lakásár és a bérleti díj aránya, valamint, hogy belátható időn belül várható-e ingatlanunk felértékelődése. A válságot megelőző időszakban a kedvező finanszírozási lehetőségek miatt erre a kérdésre sokkal több embernek a saját lakás vásárlása volt a válasz. A jelenlegi ingatlanárak miatt most is érdemes megfontolni a saját ingatlan vásárlását. A kérdés eldöntéséhez fel kell mérni, hogy mennyi önerőnk van, és mennyi hitelt kell felvennünk a megfelelő lakás megvásárlásához.

Ezért gondoljuk végig, mekkora lakást szeretnénk, nézzük meg mennyibe kerülnek az ilyen kaliberű lakások, és mennyi lenne az albérleti díj. Ezek után, ha már tudjuk, hogy mennyi hitelt kellene felvennünk, érdeklődjünk a lehetséges hitelkonstrukciókról. Amennyiben a hitel havi törlesztő részlete magasabb, mint amennyit albérletre kellene kifizetnünk, vagy ha a hitelt csak túl hosszú futamidővel tudjuk vállalni, akkor tekintsünk el a vásárlás lehetőségtől, és inkább keressünk igényeinknek megfelelő kiadó lakást.