Mopsz kutyafajta leírása

A mopsz egy apró termetű, feltehetően Kínából származó kutyafajta. Tenyésztésük során a legfőbb cél az volt, hogy létrehozzanak egy a minél rövidebb orrú és rövidszőrű társasági kutyát.

Európába a 16. században jutott el és hamar nagy népszerűségre tett szert. Az orra miatt viszonylag nehezen lélegzik, ez miatt a nagy nyári meleget nem szereti, de rövid szőre miatt hidegben sem ajánlatos tartani. Kifejezetten lakásban tartásra ajánlott fajta, családcentrikus, szereti a gyerekeket is.

A mopsz kutya egy kedves, nem ugatós kutyafajta. A szigorú, kíméletlen bánásmódot nagyon rosszul viseli, ilyenkor hajlamos mély depresszióba esni.

Kistermete ellenére nem él sokáig, általában 9-11 évig. Sárga, szürke és fekete színben fordul elő. A mopsz egy nagyon engedelmes kutya, viszonylag könnyen tanítható, egyedül testfelépítése gátolja abban, hogy bonyolult feladatokat tudjon megoldani.

Hogy kutyánk mindig egészséges legyen, etessük minőségi kutyaeledellel. Kölyökkutyát pedig csak ellenőrzött tenyésztőtől vegyünk lehetőleg törzskönyvvel. A beltenyésztés miatt ugyanis olyan örökletes megbetegedések fordulhatnak elő, amik jelentősen lerövidíthetik mopsz kutyánk életét.