Karácsonyi ajándék harmadik rész: Otthonunk feldíszítése

Visszatérünk harmadik, egyben utolsó számunkkal az Okos Karácsonyi Vásárlók Kalauzában.
Utolsó témánk pedig az otthonunk feldíszítése. Lássuk, hogyan is kezdjünk neki.

A karácsonyfa.

Az első és legfontosabb természetesen a fenyőfa. Egyrészt azért, mert szép látvány, ha ügyesen díszítjük fel, főleg este, amikor a fényfüzéreket is bekapcsoljuk, de nagyon fontos szempont a fenyő illata is, amely egyet jelent a karácsonyi meghitt hangulattal.

Hogyan válasszunk fát?

A fa kiválasztása elsősorban pénztárca kérdése. Egy másfél méteres fa ára 2-20 ezer forint, így célszerű ügyesen vásárolni. Ha lehetőségünk van rá, nézzük meg több helyen is, hátha ráakadunk termelői favásárra. A legolcsóbb a lucfenyő, ennek méterét pár ezer forintos áron kaphatjuk meg, és ennek van a legintenzívebb illata, viszont a levelei hamar lehullnak. Az ezüstfenyő, normand fenyő igencsak drágább, de cserébe a levelek a „fára száradnak”, így alig hullik. Néha ráakadhatunk keresztezett fenyőfákra is. Egyik évben volt szerencsém egy lucfenyő-ezüstfenyő keresztezésre, amelynek hosszabb leveli voltak, mint a hagyományos lucnak, és kevésbé potyogtak is, sőt még alulról nézve a leveleknek enyhe ezüstös színük is volt.

Mikor vegyük meg a kinézett fát?

Kezdjük ott, hogy a fát vegyük meg időben. Az igaz, hogy az utolsó napokban olcsóbbak a fák, de ha lehet, ne várjunk eddig. A megvásárolt fát bontsuk ki, majd ha rendelkezésünkre áll tároló vagy pince, akkor lógassuk fel a törzsének tetejénél fogva. Ennek az a szerepe, hogy az ágai néhány nap alatt visszatérnek az eredeti állásba, nem lesz a csomagoló háló miatt túl vékonyka, féloldalas. Ekkor lehetőségünk van egy metszőollóval levágni az alsó, csúnyácska részeket, visszavágni a túl hosszú ágakat, így elérni a szép szimmetrikus koronát. A levágott ágakat tegyük el későbbre. A fát helyezzük talpba (itt nagyon vigyázzunk a kezünk, lábunk épségére), majd tároljuk szélcsendes, hűvös helyen, ha van rá lehetőségünk. Amennyiben nincs hely, ahol tárolhatnánk, érdemes a fát karácsony előtt csak pár nappal megvenni, majd gyorsan kibontani és talpba tenni. Az ágak lehúzásában segítségünkre lehet jó pár darab szaloncukor.

Hogyan díszítsük a fát?

Itt megoszlanak a vélemények. Vannak, akik egyszínű dekorációt választanak, csak kéket, vagy pirosat, ezüstöt, esetleg aranyat, de lehet vegyes fát is készíteni. A nagy bevásárló központokban jó kis akciókat találhatunk, de a kínai piacon is rendelkezésünkre áll rengeteg olcsó dísz, füzér, girland. Nem fontos minden díszt üvegből venni, a műanyag sokkal olcsóbb. Egyet jegyezzünk meg, égősort csak és kizárólag jó minőségűt és megbízható helyről vásároljunk. Gyakran találkozni olyan olcsó izzósorral, amelyiknek a vezetéke annyira vékony, hogy beleakadva könnyen elszakíthatjuk és kellemetlen megrázó élményben lehet részünk. A díszítésnél a kevesebb néha több, ne pakoljuk túl a fát. És ne felejtsük el a csúcsdíszt! :)

Az otthonunk díszítése.

A következő lépés a lakásdekoráció. Itt sem szabad túlzásba esni, ne csináljunk furcsa télapófalut. A fáról korábban levágott gallyakból kiváló asztaldíszt, vagy ajtódíszt készíthetünk. Ha kedveljük a koszorúkat, akkor tudunk venni hungarocell koszorút hobbiboltban vagy virágüzletben, amelyet becsavarhatunk zöld krepp papírral, majd szépen rákötözhetjük a faágakat zöld cérnával. Végül az egészet kössük át piros vagy arany szalaggal, tegyünk rá kisebb díszeket, esetleg fújjunk rá ezüst/arany/műhó spray-jel, és kész is a házi ajtódísz. Asztaldíszt is könnyen készíthetünk. Fogjunk egy virágalátétet, töltsük meg gipsszel (festékboltban, barkácsboltban kaphatunk modellgipszet, azt kell elkeverni vízzel, amíg kellemesen krémes nem lesz), majd szurkáljuk bele a fölösleges gallyakat, a közepére nyomjunk egy gyertyát is. Figyelem, a gipszeléskor mindent készítsünk elő, mert a gipsz hamar köt (1-2perc). Lassíthatjuk a kötést, ha homokot is keverünk hozzá, de így sem lesz sok időnk. Csak ügyesen!

A hangulatot emeli továbbá a karácsonyi szalvéta, néhány (biztonságos helyre tett) gyertya, esetleg illatgyertya. Ügyesen néhány izzót kicserélhetünk kisebb teljesítményűre, így kellemes félhomályos hangulatot elérve. A konyhában is sokat tehetünk a hangulatért. Most vadul használhatunk fahéjat mindenhová. Én néha a darált kávéba is teszek egy keveset, és így főzöm le, ettől olyan karácsonyos íze lesz. Süthetünk mézes puszedlit, egy nagy kondér almateát feldobhatunk apróra kockázott almadarabokkal és fahéjjal. A felnőtteknek készíthetünk forralt bort.

A forralt bor.

A forralt borral az a baj, hogy sokan elrontják a boltokban kapható forralt bor fűszerkeverékkel. De vásárolhatunk üveges karácsonyi forralt bort is rémesen drágán. Ne tegyük, csináljuk mi magunk. Egyáltalán nem nehéz. Íme, az én receptem. Vegyünk olcsó édes vörösbort. Az olcsó alatt nem a műanyagflakonosra gondolok! A legolcsóbb, de vállalható minőségű édes vörösbor például a Dankó Pista, de találhatunk bőven 500 Ft körüli áron. Tegyünk a borhoz egész fahéjat, szegfűszeget, és cukrot ízlés szerint. Főzzük fel és kész. Meg lehet bolondítani narancsszeletekkel, esetleg egy kis narancsszörppel, de a bátrak dobhatnak bele egy kevés feketeborsot. A fűszereket mindig egészben tegyük bele, mert így a forralás után könnyen kiszedhetjük belőle, míg a darált főszerek fura koszos réteget képeznek a bor tetején. Ajánlatos a bort vizezni. Így egyrészt több, másrészt nem üt akkorát. Az ideális arány 1 egység víz:2 egység bor. Ebből két-három bögrével kell innunk, hogy egy kicsit becsípjünk (az alkohol nagy része elpárolog forráskor).

Most már semmi sem tart vissza bennünket a hangulatos karácsonytól.
Érezzük jól magunkat!

Köszönöm, hogy velem tartottatok, kellemes ünnepeket, és boldog Újévet kívánok!