Karácsonyi ajándék első rész: Nem minden ajándék, ami csillog

Már október közepén felhívják az üzletek a figyelmünket a karácsonyi témájú dekorációikkal arra, hogy közeleg a szeretet ünnepe, amely nekik a legnagyobb biznisz az évben.

Éppen ezért évről évre egyre korábban jelennek meg a karácsonyfadíszek, a karácsonyi díszcsomagolások, adventi naptárak a boltok kínálatában, ezzel alaposan az agyunkba vésve, hogy bizony nem lehet elég korán elkezdeni a spórolást az ajándékokra, azaz itt az ideje pénzt költeni.
A szeretet ünnepe azonban nem feltétlenül a vásárlás ünnepe. Ne engedjük magunkat becsapni: nem csak drága ajándékokkal lehet kifejezni a szeretetet.

Manipuláció? Na ne!

Első számunk témája az, hogy hogyan ne hagyjuk magunk manipulálni.
A leghasznosabb, ha nem csak úgy ész nélkül vásárolunk, hanem kisebb karácsonyi tervet készítünk. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy az akciós termékek közül megveszik, ami épp megtetszik, és majd csak utólag találják ki, hogy melyiket ki kapja.
Ennek az eredménye általában kínos hallgatás, például amikor a kedves férfi ismerősünknek ajándékba adunk egy teásdobozt, pedig ő legutóbb általános iskolás korában ivott teát a menzán. A másik nagy hiba pedig az, amikor mi manipuláljuk saját magunkat.

Gondoljunk csak bele, hányszor jártunk már úgy, hogy a tervezett keretet meghaladó ajándék előtt állva elkezdtük győzködni magunkat: „Ez most akciós, eredetileg sokkal többe került volna”, „Ennyi még belefér, majd máshol spórolok”, „Ez az ajándék sokkal jobb lenne, mint amit terveztem”, „Ez egy hosszú távú ajándék, sokáig használhatja”, „Hogy fog majd ennek örülni!”. Ugye ismerősek ezek a mondatok?
Az akciós termékeknél nagyot lehet bukni, főleg, ha olyat veszünk, amire valójában nincs is szükségünk. Egyébként jól ismert praktika a boltok részéről feltüntetni egy jó magas kamu eredeti árat, majd szépen akciósnak feltüntetni az igazit. Soha ne vásároljunk olyan akciós terméket, amelyről nem tudjuk, hogy mekkora az értéke.

A lista és az utánajárás

A profi vásárló listát készít. Írjuk össze, hogy kiket szeretnénk megajándékozni karácsony alkalmából. Majd írjuk oda, hogy mennyit szánunk az ajándékokra összesen.
Tervezzük meg, hogy ki mit kapjon (erre vonatkozó ötleteinket a következő számokban ismertetjük), majd alaposan nézzünk utána az interneten, hogy hol lehet kapni, és az milyen áron. (Feltételezhetjük, hogy minden kedves olvasó rendelkezik internet kapcsolttal, egyébként ezt a cikket sem olvasná.)
Ha olyan terméket nézünk ki valamelyik ismerősünknek, amelyről a leghalványabb ismeretünk sincs, akkor érdemes az interneten alaposan utánajárni. Például elektronikai termékek, szakkereskedések kínálata, stb. Milyen kellemetlen lenne olyat venni, amiről később kiderült, hogy felesleges.  

Sokan úgy állnak hozzá, hogy majd a boltban kérdezősködnek az eladótól. Ezt nagyon nem javasoljuk, ugyanis gondoljunk bele, hogy az eladó munkája a termék eladása, azaz a célja az, hogy velünk a lehető legdrágább terméket vetesse meg, amelyet hajlandók vagyunk kifizetni. Ha egy doboz gyufára van szükségem, minek vegyek ipari gázégőt?
Ha jól tájékozódunk egy akciós termék esetében is el tudjuk dönteni, hogy megéri-e az árát, illetve megfelelő ajándék lesz-e. A legfontosabb szabály, hogy tartsuk magunkat a listához. Változtatást csak akkor tegyünk, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban, azaz a változtatást nem egy hirtelen jött akció szülte, amelybe meggondolatlanul belefutunk. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk később megbánni a vásárlást.

Az igazán személyre szabott ajándék

Sokan vannak, akik szívesen kézműveskednek. Ennek már kis hazákban is egyre nagyobb divatja van, egyre több a hobbibolt, kézművesbolt. Vásárolhatunk számtalan méretben üvegtálakat, fiolákat, fém- és fadobozokat, amelyeket mi magunk tudunk megfesteni, dekorálni. Sőt, már akár saját gyertyát is tudunk otthon önteni. A lehetőségek száma végtelen. Aki szeret ilyesmivel foglalkozni (és tehetsége is van hozzá), az kézzel is készítheti az ajándékokat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy attól, hogy mi készítjük az ajándékot, nem feltétlenül lesz az olcsóbb is. Az alapanyagok árán gyakran már az elkészült terméket is meg tudnánk vásárolni. Így ezt a lehetőséget csak azoknak ajánljuk, akik szívesen töltenek órákat/hétvégéket egy-egy ajándék csinosítgatásával. És persze csak olyannak adjuk, akiről tudjuk, hogy értékeli fáradozásunkat.

Szép ajándék kevés anyagi ráfordítással

Bizony el kell ismernünk, hogy a pénz valójában nem boldogít, így az ajándékozáshoz nem is feltétlenül szükséges a nagy anyagi befektetés. Gondoljunk csak egy együtt eltöltött napra a családdal, egy kellemes túrázásra bográcsozással, egy mozira. Könyvfaló ismerőseink minden bizonnyal ugyanúgy örülnek majd egy jól kiválasztott antikváriumi könyvnek is, mintha a boltban vennénk újonnan. Sőt pénz nélkül is lehet ám ajándékozni, ki ne örülne egy hátmasszázskuponnak vagy egy általunk készített válogatás CD-nek. Művészi lelkűek írhatnak verset, zenét.

Köszönöm, hogy velem tartottatok, a jövő héten folytatjuk, a következő számunk címe: Karácsony férfi és női szemmel.

Archív cikkek 2014. 08. 30.