Ingatlanpiaci tendenciák

Az ingatlanpiac alakulása jelentősen befolyásolja a befektetéseket.

Az ingatlanárak várható alakulása áll a figyelem középpontjában a befektetőknél, de még az építőipari kivitelező vállalkozásoknál is. Mivel a meglévő lakásállomány jelentős része még mindig a felújítandó kategóriában van, a lakáspiaci trendeket figyelve határozzák meg a rövid és hosszú távú stratégiát a cégek.

A felújított lakásokról nincsenek pontos statisztikai adatok, ezeket a tendenciákat csak becsülni lehet, főleg az építőipari cégek statisztikáiból. Vannak viszont statisztikák az eladott lakásokról, az épülő új lakásokról, a lakásárak alakulásáról. Meglepően jól kezelhető statisztikákat találunk az ingatlanos portálokon.

A lakásárak alakulása.

A lakásárakat figyelve egyértelműen látszik, hogy 2015 évhez viszonyítva idén a növekedés jóval szerényebb a panellakások és a téglalakások tekintetében. A sorházaknál kicsit nagyobb áremelkedés tapasztalható, mint tavaly a családi házak árai, főleg vidéken mintha csökkenni látszanának 2015-höz képest. Talán az utóbbi a CSOK-nak is köszönhető.

Új lakások száma 2016.

2016 első negyedévében mintegy 10 %-kal kevesebb lakás épült ugyan, de a kiadott építési engedélyek száma a duplájára nőtt. Nagy kérdés, hogy az új lakások számának növekedésére még az idén számíthatunk, vagy inkább 2017 lesz a nagyszámú új lakások átadásának az éve. Mivel a lakóparkok aránya is egyre nagyobb, az új lakások számának növekedése kissé átírhatja a lakáspiacot.

Befektetés célú lakásvásárlások.

Igaz, az ingatlanbefektetések a befektetett összegek tekintetében nőttek 2016 elején is, de ebből a befektetés célú lakásvásárlások növekedése már csekélyebb. Itt is egy viszonylag csekélyebb növekedés volt tapasztalható.