Ingatlanok

Eladó, kiadó ingatlanok. Ingatlanpiaci érdekességek.

Mégsem olyan drágák a lakások Debrecenben és Szegeden?

Budapest, 2017. február 12., vasárnap (OTS)  Debrecen, Szeged, Pécs

Az elmúlt években a téglalakások négyzetméterárai folyamatosan emelkedtek, a tavalyi évben pedig a panellakások is igen népszerűvé váltak, főleg az olyan egyetemi városokban, mint például Debrecen, Szeged, vagy Pécs.

Az egyetem mellett a javuló munkaerőpiaci helyzet is nagyban hozzájárul a városok ingatlanpiacának alakulásához.

Ingatlanpiaci tendenciák

Az ingatlanpiac alakulása jelentősen befolyásolja a befektetéseket.

Az ingatlanárak várható alakulása áll a figyelem középpontjában a befektetőknél, de még az építőipari kivitelező vállalkozásoknál is. Mivel a meglévő lakásállomány jelentős része még mindig a felújítandó kategóriában van, a lakáspiaci trendeket figyelve határozzák meg a rövid és hosszú távú stratégiát a cégek.

A felújított lakásokról nincsenek pontos statisztikai adatok, ezeket a tendenciákat csak becsülni lehet, főleg az építőipari cégek statisztikáiból. Vannak viszont statisztikák az eladott lakásokról, az épülő új lakásokról, a lakásárak alakulásáról. Meglepően jól kezelhető statisztikákat találunk az ingatlanos portálokon.

A lakásárak alakulása.

A lakásárakat figyelve egyértelműen látszik, hogy 2015 évhez viszonyítva idén a növekedés jóval szerényebb a panellakások és a téglalakások tekintetében. A sorházaknál kicsit nagyobb áremelkedés tapasztalható, mint tavaly a családi házak árai, főleg vidéken mintha csökkenni látszanának 2015-höz képest. Talán az utóbbi a CSOK-nak is köszönhető.

Oldalak