Fa vagy műanyag vágódeszka?

Egészen a közelmúltig csak fából készült vágódeszkát szerezhettünk be az erre szakosodott boltokban vagy piacokon. Azonban a fejlődésnek köszönhetően már nem csak a formáját illetően választhatunk vágódeszkát konyhánkba, hanem az anyag fajtájából is válogathatunk.

Bár a hagyományok azt sugallják, hogy fából készült vágódeszkát vásároljunk az érvek a műanyag mellet szolnak, hiszen ezek jóval hatékonyabbak és különösen az előnye miatt, hiszen tökéletesen vannak elkészítve, nincs rajtuk semmilyen érdesség vagy elváltozás.

Sőt egy elképzelés is napvilágot látott a műanyag vágódeszkák megjelenésekor, ami szerint a fából készült vágódeszkáknál, mivel porózus anyagból vannak, sokkal nagyobb a megjelenési esélye a szalmonellának vagy a kólibaktériumnak, mivel ezek előszeretettel tapadnak meg a fa pórusaiba.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztérium tisztviselői a lakosságnak azt ajánlották a fenti okok miatt, hogy ne fából készült vágódeszkát használjanak az étel előkészítése során.

Azonban 1993-ban a Wisconsin egyetem mikrobiológusai először tesztelték azt a tévhitet, hogy a műanyag vágódeszkák jobbak, mint a fából készültek, mert védenek a szennyeződések és a különböző baktériumok vagy kórokozók ellen. Az eredmény meglepő volt ugyanis a fa vágódeszkáról három perc után elpusztultak, míg a műanyagon nem csak megmaradtak a baktériumok, de szaporodtak is.

A tudósok azt is megállapították kísérletük során, hogy a konyhai tisztító szerrel alaposan lemosott műanyag vágódeszka nem tartalmaz baktériumokat, de csak abban az esetben, ha nincs túl sok kés által okozott karcolás a felületén, amiben könnyen elbújhatnak az élősködők, ezért azt javasolják, hogy a műanyag vágódeszkát sűrűbben cserélje le újra, mint a fából készültet.