Érintésvédelmi felülvizsgálat

Elektromos szakemberek, villanyszerelők munkájának jelentős részét az teszi ki, hogy megbízható elektromos berendezéseket, hálózatokat hozzanak létre. Az elektromos hálózatokat villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatoknál ellenőrzik. Kötelező jelleggel csak közületi felhasználóknál van előírva. Az érintésvédelmi felülvizsgálatot képzett villamos szakemberek végzik.

A megbízhatóság egy elektromos hálózat kiépítésénél elsősorban azt jelenti, hogy az átlagos villamos energia felhasználókat nem éri áramütés, az elektromos berendezések használatakor. Ezt úgy tudják elérni, ha a kiépített elektromos hálózatok, biztonságosak érintésvédelmi szempontokból is. Az érintésvédelem egyszerűen megfogalmazva, azt jelenti, hogy a működtettet elektromos berendezések, meghibásodásakor sem ér minket áramütés.

Sokan magától értetődőnek veszik, hogy a konnektorokba csatlakoztatott elektromos berendezések működnek és kész. Bele sem gondolnak abba, hogy a fürdőszobában fürdés közben érzett csípő érzés, is lehet figyelmeztető jel az érintésvédelem hiányosságára. Természetesen nem kell mindenkinek elektromos szakembernek lennie, de nem árt egyfajta általános tájékozottság, hogy tisztában legyünk a lehetséges következményekkel, és veszélyekkel.

Tudomásul kell venni, hogy az elektromos áram igenis veszélyes.

A média, igaz nem szentel kellő figyelmet a témának. Így az átlagember sincsen tisztában a veszélyeivel. Amikor súlyosabb esetben bekövetkezik egy halálos áramütés, akkor már késői a felismerés.

Az érintésvédelmi felülvizsgálatok elvégzése, csak közületek számára van előírva, melynek gyakorisága rendeletekben van szabályozva.Ilyenkor a vizsgálatok tárgyát képzik az elektromos hálózatok, és a hozzájuk csatlakoztatott elektromos berendezések. Tehát a kiinduló ponttól kezdődően, az elektromos elosztószekrényektől indulnak a vizsgálatok. Végponti felhasználásig, a konnektorok, lámpatestek, és a konnektorokba csatlakozatott elektromos berendezésekig tart a vizsgálat. A végén jegyzőkönyv készül a mérések eredményéről, melynek végén a talált hibák, hiányosságok könnyen kijavíthatóak. 

Sajnos előforduló eset, hogy a kedvezőbb áron végzett felülvizsgálatoknál, a villamos felülvizsgáló nem mér meg minden végpontot, rosszabb esetben csak lemásolja az előző jegyzőkönyvet. Ilyenkor az eltelt évek alatt végzett átalakítások, és kialakult hiányosságokról sem kapunk visszajelzést.