Archívum

Régi cikkek. Már nem elérhető cikkek archívuma.

Karácsonyi ajándék harmadik rész: Otthonunk feldíszítése

Visszatérünk harmadik, egyben utolsó számunkkal az Okos Karácsonyi Vásárlók Kalauzában.
Utolsó témánk pedig az otthonunk feldíszítése. Lássuk, hogyan is kezdjünk neki.

A karácsonyfa.

Az első és legfontosabb természetesen a fenyőfa. Egyrészt azért, mert szép látvány, ha ügyesen díszítjük fel, főleg este, amikor a fényfüzéreket is bekapcsoljuk, de nagyon fontos szempont a fenyő illata is, amely egyet jelent a karácsonyi meghitt hangulattal.

Hogyan válasszunk fát?

A fa kiválasztása elsősorban pénztárca kérdése. Egy másfél méteres fa ára 2-20 ezer forint, így célszerű ügyesen vásárolni. Ha lehetőségünk van rá, nézzük meg több helyen is, hátha ráakadunk termelői favásárra. A legolcsóbb a lucfenyő, ennek méterét pár ezer forintos áron kaphatjuk meg, és ennek van a legintenzívebb illata, viszont a levelei hamar lehullnak. Az ezüstfenyő, normand fenyő igencsak drágább, de cserébe a levelek a „fára száradnak”, így alig hullik. Néha ráakadhatunk keresztezett fenyőfákra is. Egyik évben volt szerencsém egy lucfenyő-ezüstfenyő keresztezésre, amelynek hosszabb leveli voltak, mint a hagyományos lucnak, és kevésbé potyogtak is, sőt még alulról nézve a leveleknek enyhe ezüstös színük is volt.

Mikor vegyük meg a kinézett fát?

Kezdjük ott, hogy a fát vegyük meg időben. Az igaz, hogy az utolsó napokban olcsóbbak a fák, de ha lehet, ne várjunk eddig. A megvásárolt fát bontsuk ki, majd ha rendelkezésünkre áll tároló vagy pince, akkor lógassuk fel a törzsének tetejénél fogva. Ennek az a szerepe, hogy az ágai néhány nap alatt visszatérnek az eredeti állásba, nem lesz a csomagoló háló miatt túl vékonyka, féloldalas. Ekkor lehetőségünk van egy metszőollóval levágni az alsó, csúnyácska részeket, visszavágni a túl hosszú ágakat, így elérni a szép szimmetrikus koronát. A levágott ágakat tegyük el későbbre. A fát helyezzük talpba (itt nagyon vigyázzunk a kezünk, lábunk épségére), majd tároljuk szélcsendes, hűvös helyen, ha van rá lehetőségünk. Amennyiben nincs hely, ahol tárolhatnánk, érdemes a fát karácsony előtt csak pár nappal megvenni, majd gyorsan kibontani és talpba tenni. Az ágak lehúzásában segítségünkre lehet jó pár darab szaloncukor.

Karácsonyi ajándék első rész: Nem minden ajándék, ami csillog

Már október közepén felhívják az üzletek a figyelmünket a karácsonyi témájú dekorációikkal arra, hogy közeleg a szeretet ünnepe, amely nekik a legnagyobb biznisz az évben.

Éppen ezért évről évre egyre korábban jelennek meg a karácsonyfadíszek, a karácsonyi díszcsomagolások, adventi naptárak a boltok kínálatában, ezzel alaposan az agyunkba vésve, hogy bizony nem lehet elég korán elkezdeni a spórolást az ajándékokra, azaz itt az ideje pénzt költeni.
A szeretet ünnepe azonban nem feltétlenül a vásárlás ünnepe. Ne engedjük magunkat becsapni: nem csak drága ajándékokkal lehet kifejezni a szeretetet.

Manipuláció? Na ne!

Oldalak