Amit az ablakjavításról tudnod kell

Akinek a lakásában régi fa ablakok vannak, tudja, hogy a fa kezelése, mázolása egy idő után nem elég.

Az ablakszárnyak deformálódnak, nem zárnak, nem szigetelnek tökéletesen. A rendszeres felületkezelés ellenére is hosszú évek után jelentkeznek a korhadás jelei. A megoldás az ablakjavítás.

Az ablakjavítás, az ablak felújítás gyakorlatilag asztalos munka. Sajnos ma egyre kevesebb mester foglalkozik a régi ablakok megmentésével, egyre kevesebb az „ablakdoktor”.

Mikor hívjuk az ablakdoktort?

Az ablakjavítást célszerű egy tisztasági festés előtt elvégeztetni, de ha lakásfelújítást tervezünk, akkor nem szabad kihagynunk az ablakok felújítását. Azért ilyenkor, mert a nyílászárók javítása után a fa részek mázolása is szükséges. Ezt a munkát érdemes festő szakemberre bízni, különösen akkor, ha az ablakon már vastag, helyenként felváló festékréteg található.

Hogyan történik a javítás?

Az asztalos az ablakszárnyakat le fogja venni, azokat szükség esetén megerősíti, megjavítja, kicseréli a zárakat. Az ablaktokokat átvizsgálja, a korhadt részek azokat befoltozza, lecsiszolja. Visszahelyezi a nyílókat és beállítja a záródásukat. Ez a munka az ablakok számától, állapotától függően 2-4 napot is igénybe vehet.